IJsbaan

It sil heve!

Alles voor lekker gezellig schaatsen

Als het winter wordt en het gaat vriezen, dan gaan de harten sneller kloppen. Dan lonkt het ijs. Iedere liefhebber kan lekker komen schaatsen op de ijsbaan in De Zuidlanden. Voor iedereen gratis toegankelijk.

“Elk dorp in Fryslân heeft een ijsbaan. Dus waarom De Zuidlanden niet?”

De ijsbaan brengt echt iets extra’s aan de wijk. Wijkbewoners komen op de been en er is plezier. Ook de scholen maken er soms gebruik van en organiseren dan wedstrijdjes.
Kom gewoon gezellig schaatsen!

IJsbaan in De Zuidlanden
Een aantal jaren geleden, rond 2012, was de wijk nog helemaal in aanbouw. Er was nog bijna niets, maar zin in schaatsen was er wel. Gestart werd met een provisorische ijsbaan op een braakliggend terrein waarop water werd gespoten, met een eenvoudig dijkje er om heen. Het was gelijk schaatsweer. Dat leidde er toe dat met het projectbureau is gekeken of een permanente ijsbaan in de wijk mogelijk zou zijn. “Kom maar met een plan”, werd gezegd. Zo is vanuit de bewoners het initiatief ontstaan voor een vaste plek in de wijk. De werkgroep bestaat uit zes vrijwilligers, die allemaal opgeleid zijn als ijsmeester.

Met hulp van het projectbureau, provincie en gemeente en door het aanschrijven van fondsen en bedrijven is het allemaal gelukt. Aan De Molkenkelder in Techum is de ijsbaan te vinden. Er is een hokje geregeld met een aantal voorzieningen en er is verlichting. Dus ook ’s avonds kun je er terecht. Vanaf eind november tot begin maart staat er water op de baan.

Werkgroep ijsbaan
De werkgroep ijsbaan voert het beheer over het terrein. Men zorgt dat het gras wordt gemaaid in de zomertijd (uitbesteed aan de schapen van een schapenboer). Verder zorgt de werkgroep ervoor dat de baan veilig is, goed toegankelijk is en geveegd wordt. Voorheen met bezems en schuifborden, sinds kort is er een echte veegmachine.

De werkgroep probeert ieder jaar een paar stappen te maken, zodat de ijsbaan nog leuker en professioneler wordt. De veegmachine is daarvan een voorbeeld. Van donaties is een eenvoudige machine aangeschaft, aangeschaft met donaties van wijkbewoners.

Vaste groep vrijwilligers voor toezicht
Er zijn mensen nodig die toezicht houden. De werkgroep heeft de beschikking over een groep vrijwilligers die opgetrommeld kunnen worden voor hand- en spandiensten en hulp bij toezicht.

Nieuws

IJsbaan

IJsbaan #NLdoet

Zaterdag 11 maart 2023 deed de ijsbaan weer mee aan #NLdoet, de jaarlijkse vrijwilligersactie van het Oranjefonds. Er was allemaal hulp van het appartementencomplex Eastergoa!

Lees verder »
IJsbaan

Veegmachine gekocht!

Schaatsplezier hangt af van veel elementen: de sfeer op de baan, de gezellige mensen, feeërieke verlichting, een koek en zopiekraam en een stralende winterzon in

Lees verder »

Aankomende evenementen

Geen evenementen gevonden bij deze werkgroep

Teamleden IJsbaan

Folkert

Harm Douwe

Voorzitter

Remco

Sander

Sint

Walter