Stilte – Zen met Natalia

Ik ben Natalia Boorsma. Sinds januari 2021 ben ik de eigenaresse van Yoga Studio Zuidlanden (Techum). In deze kolom schrijf ik over yoga, meditatie, rust en balans in het leven.

Yoga wordt vaak een meditatie in beweging genoemd. Maar wat is meditatie eigenlijk? Meditatie is een methode om stil te zijn. Een manier om de stilte te kunnen beoefenen en ondergaan. Maar waarom zou je dat willen, vraag je je misschien af? Het antwoord is simpel: om rustig te worden.

In periodes waarin we ons druk voelen, verlangen we vaak naar momenten van niets doen. Maar zodra we niets doen, voelen we ons vaak onbestemd. Ineens lijkt er een onrust in ons naar boven te komen die door alle drukte en hectiek was onderdrukt. Wij zijn de stilte niet gewend en we hebben juist een sterke neiging om hem zo veel mogelijk te vermijden. Zelfs in onze vrije tijd, zoals in het weekend of als we op vakantie zijn, vinden we vaak niet de stilte en leegte die we nodig hebben. Er zal en er moet iets nuttigs worden gedaan.

De stilte hoef je niet op te zoeken. Want hij is er al. Stel je eens voor dat er in je eigen geest een plek is waar het altijd rustig, stil en helder is, een plek waar je altijd naar terug kunt keren. Een plek waar je je op je gemak voelt en vrede hebt met alles wat er in je leven gebeurt.

‘‘MEDITATIE KAN DE BLOEDDRUK VERLAGEN, HET IMMUUNSYSTEEM VERSTERKEN EN DE WERKING VAN HET HART VERBETEREN’’

Als je mediteert oefen je het waarnemen van je gedachten, om de stilte daartussenin beter te kunnen ervaren. Omdat beginnen met mediteren al zo confronterend is, moeten we eerst de gedachten kalmeren. Je “mind” is net als een slingerende aap die van een tak naar de andere springt. Meditatie is een methode om die aap rustig te krijgen.

Meditatie kan de bloeddruk verlagen, het immuunsysteem versterken en de werking van het hart verbeteren. Meditatie heeft een gunstige invloed op het slaappatroon en de stemming. Neurowetenschappers die de effecten van meditatie en mindfulness hebben onderzocht, benadrukken het belang van herhaling. Ze zeggen dat het dagelijks uitvoeren van de oefening alleen al voldoende is om een positieve verandering in de hersenen te bewerkstelligen. Dit betekent dat je gedragspatronen en mentale gewoonten zelf kan creëren en oude patronen los kan laten.

Wil je jouw ervaring met meditatie delen of eens een geleide meditatie proberen?
Kom naar onze yoga studio in Techum (www.yogastudiozuidlanden.nl)

Deel dit bericht via

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp