Houtrook 2023

Heeft u in uw huis een open haard of houtkachel? Dan is het in de koude maanden aantrekkelijk om te gaan stoken. Toch moedigt de gemeente het gebruik van een open haard en houtkachel niet aan. Het stoken van hout is ongezond voor u en uw omgeving. Dit komt omdat de rook van hout schadelijke stoffen bevat. Dat zorgt voor ongezonde lucht.


Schade aan uw omgeving

De rook en de geur die bij het stoken vrijkomt, zorgen vooral bij kwetsbare groepen voor gezondheidsklachten. Zoals mensen met een longziekte of astma, ouderen en kinderen. Zij kunnen benauwd worden, moeten veel hoesten of krijgen een slechtere longfunctie. Maar ook bij andere mensen kunnen door houtrook gezondheidsklachten ontstaan. Je ziet de schadelijke stoffen niet, maar ze zijn er wel.


“Heeft u geen alternatief voor het stoken van hout? Bekijk dan altijd www.stookwijzer.nu”

Veroorzaakt u rook?

Als gemeente adviseren wij daarom om geen hout te stoken. Het is slecht voor het milieu en de gezondheid. Toch zijn er ook mensen die geen alternatief hebben. Deze mensen raden wij aan om op een verstandige manier te stoken. Op www.leeuwarden.nl/houtrook vind u een aantal handige tips die u kunt gebruiken om tijdens het stoken zo min mogelijk schade aan het milieu te brengen en overlast voor uw omgeving te beperken.


Stookwijzer
Soms is stoken nog schadelijker dan normaal. Dit heeft te maken met de luchtkwaliteit en de windkracht. Op www.stookwijzer.nu kunt u zien wat het huidige stookadvies is bij u in de buurt. Zo weet u wanneer het vuur het best kan uitblijven.

Deel dit bericht via

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp