Het ontstaan van de Wiarda vlag

In 2016 werden onze huizen aan de Skâns “oneven” als eerste rijtje woningen in de nieuwe wijk Wiarda opgeleverd. We waren zo ongeveer de eerste bewoners en omdat we veel samen deden, ontstond er een mooie band met elkaar. Dit resulteerde in een soort van traditie: regelmatig een avond met een vuurkorf en de daarbij horende alcoholische versnaperingen.

Op een van deze avonden (een aantal jaren verder in een meer bebouwde wijk) stond ik (Stefan) met buurman Chris te praten over hoe de wijk er uiteindelijk uit zou gaan zien en hoe mooi het nu al is. Daarbij kregen we het gesprek over de naam Wiarda en het verhaal achter die naam. En hoe mooi het zou zijn als we een eigen uitstraling in de vorm van een logo/wapen zouden hebben. Die dan gebruikt kon gaan worden op kleding of een vlag.

Ik ben vervolgens gaan sneupen op internet naar de naam en geschiedenis van de naam Wiarda. Er bleken genoeg afbeeldingen te vinden, maar grafisch gezien kon ik er weinig mee. Ik ben toen familie van Wiarda gaan aanschrijven via Facebook. Via hem kwam ik uit bij een familielid die in het bezit was van diverse digitale versies van hun wapen. Ik heb mijn verhaal en idee over een vlag uitgelegd en gevraagd of ik hun wapen erin mocht verwerken. Dit was geen probleem en men was zeer benieuwd naar het eindresultaat.

Helaas bleken de gestuurde afbeeldingen/bestanden niet bruikbaar. Ik heb toen een bevriende tatoeëerder gevraagd om een lijntekening van het wapen te maken. En zo kon ik eindelijk aan de slag met het uitwerken van de vlag. In de vlag heb ik de Nederlandse vlag, Goutumer vlag en de vlag van Leeuwarden verwerkt met natuurlijk centraal het Wapen van Wiarda.

We zouden de vlag eerst voor ons rijtje gebruiken voor wie het wilde. Later bedachten we dat misschien wel meer bewoners in Wiarda een vlag zouden willen. Nou dat heb ik geweten! Na een mededeling op de facebookpagina, kreeg ik meer dan 100 bestellingen en na de 1e uitgave nog een tweede bestelling. De vlag valt dus in de smaak in de wijk. Sinds januari 2022 hangt de vlag ook aan de grote vlaggenmast aan de Havenkom. Hoe mooi is dat!?

Stefan de Wit

Deel dit bericht via

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp